• Rabu, 30 November 2022

Khutbah Jumat Singkat Bahasa Jawa: Tema Bulan Safar

- Senin, 19 September 2022 | 22:05 WIB
Teks khutbah Jumat dengan tema Bulan Safar
Teks khutbah Jumat dengan tema Bulan Safar

Kemudaratan lan kesialan saget ndhawahi kito kapan mawon, mboten kedah ing wulan-wulan tertamtu. Saking ngrikilah kito dipunajeng-ajeng kangge tansah njagi dhiri, nglampahaken usaha-usaha pencegahan, termasuk dongo nyuwun perlindungan dhateng Allah saben dinten. Donga ingkang saged dipunwaos inggih meniko:

 بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

“Kelawan nyebat asmanipun Allah ingkang sareng asmanipun mboten bakal wonten menopo-menopo ing bumi lan ing langit ingkang sanggup ndugikaken mudarat. Allah ingkang maha-mireng malih maha-sumerap.”

Sinten tiyangipun ingkang maos dongo kasebat enjing lan sonten, mila piyambakipun mboten bakal nampi akibat awon saking malapetaka. Katrangan bab dongo meniko saged dipunpanggihaken lebet hadits riwayat Abu Dawud, at-Tirmidzi, lan Ibnu Majah.

Jamaah shalat jemuwah hafidhakumullâh,

Kabegjan sejatos inggih meniko kala setunggaling tiyang kawulo ngisi wekdalipun kangge nglampahaken ketaatan dhateng Allah. Sa-wangsulipun, rugi inggih meniko naliko salah setunggaling tiyang nyia-nyiakaken wekdalipun, termasuk naliko ing wulan-wulan mulia.

Mboten wonten sasi sial, ingkang wonten inggih meniko menopo lampahan kito mbekta maslahat menopo mboten, baik kangge kito piyambak utawi tiyang sanes. Meniko lah momentum sae kangge langkung menghargai wekdal, kelawan bangun optimisme lan semangat menghamba dhateng Allah setulus-tulusipun.

Syekh Ibnu Rajab al-Hanbali lebet Lathâif al-ma’ârif fîmâ li mawâsim al-‘am min al-wadhâif, gadhah pesen nglangkungi syair:

 كَمْ ذَا التَّمَادِي فَهَا قَدْ جَاءَنَا صَفَرُ … شَهْرٌ بِهِ الْفَوْزُ وَالتَّوْفِيْقُ وَالظَّفَرُ

“kathah tiyang ingkang nggadhahi tuntutan, mila meniko sampun dugi sasi sapar dhateng kito. Sasi ingkang dipuntumuti kaliyan kemenangan, taufik, lan keberhasilan.”

Halaman:

Editor: Iwan Setiawan

Sumber: Khutbahsingkat.com

Tags

Artikel Terkait

Terkini

Khutbah Jumat Singkat: Guru Pahlawan Tanpa Tanda Jasa

Senin, 28 November 2022 | 11:29 WIB
X